Croatian English French German Italian Spanish

GRADONAČELNIK NAJAVIO VIŠEMILIJUNSKE PROJEKTE U 2015. GODINI

srijeda, 24 Decembar 2014 18:56

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić najavio je kako će 2015. biti velika godina za grad na Neretvi, godina u kojoj bi se trebali početi ostvarivati veliki infrastrukturni projekti koji će oživjeti ne samo gospodarstvo u Mostaru, već u cijeloj Hercegovini.

U razgovoru s novinarima prigodom prijama za rukometnu reprezentaciju BiH, Bešlić je podsjetio da u Mostaru i dalje ne postoji Gradsko vijeće, tako da Zastupnički i Dom naroda Federacije BiH moraju usvojiti gradski proračun kako bi se ti projekti mogli realizirati.

- Prvo, očekujem da Federalni parlament izvrši izmjene Zakona o proračunima u FBiH kako bi Mostar zadržao stabilnost. Ako se to dogodi, imamo velike ambicije i krenut ćemo s projektima, možda i najvećim u povijesti Mostara. To je završetak pročistača otpadnih voda i veliki radovi na izgradnji kolektora unutar grada. To je projekt vrijedan oko 100 milijuna maraka - istaknuo je Bešlić. Po njegovim riječima, za Grad je otežavajuća okolnost nepostojanje Gradskog vijeća pa je jedna od Bešlićevih želja da se u 2015. provede odluka Ustavnog suda o izbornima pravilima za Grad Mostar, kako bi se i u najvećem gradu u Hercegovini mogli održati lokalni izbori.

- Od završetka mandata prethodnog saziva Gradskog vijeća dogodile su brojne izmjene zakonske regulative i mi se jednostavno ne možemo uskladiti s time jer ne postoji Gradsko vijeće. To izaziva i materijalne poteškoće jer nismo u stanju promijeniti određene odluke - dodao je Bešlić.

Na pitanje novinara o organiziranom dočeku Nove godine na otvorenom, koja će i ove godine izostati u Mostaru, Bešlić je kazao kako je prilikom zadnjeg organiziranog dočeka Gradska uprava bila izložena brojnim kritikama.

- Na tom zadnjem dočeku bio je dosta slab odziv sugrađana, a troškovi su bili poprilični. Na jednoj od sjednica Gradskog vijeća koja je uslijedila većina vijećnika je bila stajališta da smo te novce trebali uložiti u neki socijalni projekt i mislim da tu odluku može izmijeniti samo neki budući saziv Gradskog vijeća - kazao je mostarski gradonačelnik.

On je dodao kako bi Mostar, kao jedno od najvažnijih turističkih destinacija u BiH, svakako imao korist od dočeka Nove godine na otvorenom, ali bi se tim pitanjem, možda, mogla pozabaviti Turistička zajednica.

- Za sve to treba mnogo novaca i možda je ovo prilika da pokrenemo priču oko izmjena Zakona o raspodjeli prihoda od boravišnih pristojbi. Grad Mostar sada nema nikakvog prihoda od toga i mislim da je to neprihvatljivo, ne samo za Mostar, već i za druge jedinice lokalne samouprave u BiH - zaključio je mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić.

Vijesti